یاتاقان

شاید نام قطعات صنعتی مثل بلبرینگ و یاتاقان را زیاد شنیده باشید. مخصوصا اگر از جمله افرادی باشید که در زمینه مکانیک و صنعت فعالیت دارند. اگر از این دسته از افراد باشید مطمئنا با کاربرد و دلایل استفاده از این قطعات هم آشنایی دارید ولیکن در این مطلب می‌خواهیم در مورد یکی از مهم‌ترین این قطعات با یکدیگر صحبت کنیم. یاتاقان یک قطعه صنعتی است که باعث می‌شود دو یا چند قطعه دیگر حرکت کنند. این حرکت‌ها می توانند به صورت خطی یا چرخشی باشند. به نوعی برای کمک به حرکت همزمان چند قطعه دیگر می‌توان از یاتاقان ها استفاده کرد. معمولا یاتاقان‌ها را براساس حرکتی که دارند، اصول کاری یا میزان باری که می‌توانند تحمل کنند، به دسته های مختلفی تقسیم‌بندی می‌کنند.
ذکر این نکته الزامی است که شما می توانید از یاتاقان ها در تمامی پروژه ها و ماشین آلات صنعتی و مکانیکی استفاده کنید. دقت کنید که هر زمانی که حرکت چرخشی در بین سایر قطعات وجود داشته باشد استفاده از یاتاقان ها لازم و ضروری خواهد بود. در اینجا قصد داریم تا در مورد یاتاقان، کاربرد و انواع آن صحبت کنیم.

یاتاقان
یاتاقان
قطر داخلی
قطر داخلی - slider
قطر داخلی - inputs
mm
mm
قطر خارجی
قطر خارجی - slider
قطر خارجی - inputs
mm
mm
ارتفاع
ارتفاع - slider
ارتفاع - inputs
mm
mm
Basic dynamic load rating
Basic dynamic load rating - slider
Basic dynamic load rating - inputs
KN
KN
Basic static load rating
Basic static load rating - slider
Basic static load rating - inputs
kN
kN
Limiting speed
Limiting speed - slider
Limiting speed - inputs
r/min
r/min
قیمت محصولات
قیمت محصولات - slider
0تومان0تومان
شناسه: ucp320
قطر داخلی: 100 میلیمتر
قطر خارجی: 482 میلیمتر
ارتفاع: 283 میلیمتر
شناسه: ucp318
قطر داخلی: 90 میلیمتر
قطر خارجی: 421 میلیمتر
ارتفاع: 239 میلیمتر
شناسه: ucp317
قطر داخلی: 85 میلیمتر
قطر خارجی: 411 میلیمتر
ارتفاع: 227 میلیمتر
شناسه: ucp316
قطر داخلی: 80 میلیمتر
قطر خارجی: 378 میلیمتر
ارتفاع: 215 میلیمتر
شناسه: ucp315
قطر داخلی: 75 میلیمتر
قطر خارجی: 368 میلیمتر
ارتفاع: 202 میلیمتر
شناسه: ucp314
قطر داخلی: 70 میلیمتر
قطر خارجی: 358 میلیمتر
ارتفاع: 192 میلیمتر
شناسه: ucp313
قطر داخلی: 65 میلیمتر
قطر خارجی: 331 میلیمتر
ارتفاع: 182 میلیمتر
شناسه: ucp312
قطر داخلی: 60 میلیمتر
قطر خارجی: 321 میلیمتر
ارتفاع: 171 میلیمتر
شناسه: ucp311
قطر داخلی: 55 میلیمتر
قطر خارجی: 302 میلیمتر
ارتفاع: 162 میلیمتر
شناسه: ucp310
قطر داخلی: 50 میلیمتر
قطر خارجی: 275 میلیمتر
ارتفاع: 152 میلیمتر
شناسه: ucp309
قطر داخلی: 45 میلیمتر
قطر خارجی: 247 میلیمتر
ارتفاع: 136 میلیمتر
شناسه: ucp308
قطر داخلی: 40 میلیمتر
قطر خارجی: 221 میلیمتر
ارتفاع: 119.5 میلیمتر

شناخت کامل یاتاقان و کاربردهای آن

یاتاقان را می توان از جمله اجزاء اصلی در پروژه های حرکتی چرخشی تعریف کرد. زمانی که لازم باشد قطعات و لوازمی صنعتی که تعداد آنها بالاتر از دو عدد است، حرکت کنند از یاتاقان ها و قطعاتی با کاربرد مشابه استفاده می شود. در بسیاری از مواقع در این کاربرد ها، از یاتاقان ها استفاده می کنند با این تفاوت که با توجه به کاربرد مورد نظر نوع یاتاقان متفاوت بوده و با توجه به کاربرد خاصی که در نظر دارند از آنها استفاده می کنند.
یاتاقان را یک تکیه گاه معرفی می کنند که برای اجزای چرخ دنده پمپ از آن استفاده می کنند. اگر از این قطعه استفاده نشود و در صروتی که یاتاقان ها به درستی کار نکنند، موقعیتی که اجزای چرخشی دارند تغییر می کند و به همین صورت نمی توان کاربرد مورد نظر را از این قطعه دریافت کرد و کل کار از هم می پاشد. به همین دلیل می گویند یاتاقان ها از جمله قطعات کاربردی و مهم در نظر گرفته می شوند. دقت کنید در صورتی که کار در این قطعه به مشکل بخورد و به نوعی موقعیت سایر اجزا تغییر کند، قطعات متحرک و ثابتی که در پمپ وجود دارند به یکدیگر برخورد می کند. همچنین سبب می شود محور پمپ نیز شکسته شده یا حالت خمیده پیدا کند.

با توجه به نکاتی که تا به الان به آنها اشاره شد باید متوجه شده باشید. که این قطعه کاربرد زیادی دارد و بسیار حساس است. به همین دلیل باید در انتخاب نوع و مدل مناسب برای استفاده برای کاربرد های مختلف نهایت دقت را داشته باشید. یاتاقان ها با توجه به کاربردی که دارند و مکانی که از آنها استفاده می شود به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. از جمله انواع یاتاقان می توان به یاتاقان های لغزشی و یاتاقان غلتشی اشاره کرد. در ادامه با این دو نوع آشنا شده و در مورد کاربرد هر یک از آنها به طور کامل صحبت خواهیم کرد.

یاتاقان لغزشی و کاربرد آن

همانطور که اشاره شد با توجه به کاربرد های مختلفی که مد نظر داریم از انواع یاتاقان های لغزشی و چرخشی استفاده می شود. در اینجا می خواهیم به کاربرد یاتاقان لغزشی اشاره کنیم. این نوع یاتاقان برای حفظ کردن موقعیت اجزاء چرخشی در هر دو گونه شعاع محوری و چرخشی، همچنین تکیه نمودن اجزاء به یکدیگر کاربرد دارد. منظور از محافظ های شعاعی معمولا پوست هایی است که شکل سیلندر دارند و از مواد متفاوتی برای ساخت آنها استفاده می شود. محافظ های شعاعی در محفظه هایی به نام صلب، نصب می شوند و به صورت ثابت قرار داده می شوند.
محافظ های محوری، ریگ های صلبی هستند که در محفظه های یاتاقان نصب شده و بوش های متحرک را که به صورت سفت و محکم درون اجزاء قرار داده‌اند را تحمل می کنند. در برخی مواقع ساخت این بوش ها به صورت مخروطی یا کروی شکل می گیرد تا بتوان به صورت محوری یا شعاعی از آنها محافظت کرد. در اینجا با کاربرد این نوع یاتاقان به صورت کامل آشنا شدیم. ولی با توجه به کاربردی که دارند می توان برای استفاده از آنها به گونه های مختلف یاتاقان لغزشی اشاره کرد. یاتاقان های لغزشی به دو نوع استوانه‌ای یا ژورنال و یاتاقان های کف گرد محوری دسته بندی می شوند. می توان گفت که این نوع یاتاقان ها با توجه به کاربرد و شکلی که دارند در موارد مختلفی استفاده می شوند.

یاتاقان غلتشی و کاربرد آن

این نوع یاتاقان برای کاربرد ها و مصارف مشخصی استفاده می شوند. در طراحی ساخت آنها دو عدد رینگ و تعدادی ساچمه وجود دارد که به کاربرد آنها کمک می کند. ساچمه ها به صورت مماس و قسمت های مشخصی بین دو حلقه قرار می گیرند. برای کاربرد درست حلقه و ساچمه ها لازم است آنها را توسط یک قفس که از صفحات موازی از جنس برنج ساخته شده‌اند در جای خود ثابت به گونه‌ای که از هم جدا باشند نگه دارند. شما با این نوع از یاتاقان ها به خوبی آشنا هستید و به دفعات از آنها استفاده کرده‌اید. دو نوع کلی از یاتاقان های غلتشی بلبرینگ و رولبرینگ نامیده می شوند.
هم بلبرینگ و هم رولبرینگ با توجه به نوع ساخت می توانند کاربرد های خاص خود را داشته باشد و بر همین اساس به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. دقت کنید که میزان استفاده و طول عمرشان به دما، تعمیر و شیوه نگهداری آنها ربط دارد و بر همین اساس می توان دوره های مختلفی را برای مدت زمان کار آنها معرفی کرد. ولی یاتاقان های لغزشی به طور کلی طول عمر کوتاهی دارند.محافظ های محوری، ریگ های صلبی هستند که در محفظه های یاتاقان نصب شده و بوش های متحرک را که به صورت سفت و محکم درون اجزاء قرار داده‌اند را تحمل می کنند. در برخی مواقع ساخت این بوش ها به صورت مخروطی یا کروی شکل می گیرد تا بتوان به صورت محوری یا شعاعی از آنها محافظت کرد. در اینجا با کاربرد این نوع یاتاقان به صورت کامل آشنا شدیم. ولی با توجه به کاربردی که دارند می توان برای استفاده از آنها به گونه های مختلف یاتاقان لغزشی اشاره کرد. یاتاقان های لغزشی به دو نوع استوانه‌ای یا ژورنال و یاتاقان های کف گرد محوری دسته بندی می شوند. می توان گفت که این نوع یاتاقان ها با توجه به کاربرد و شکلی که دارند در موارد مختلفی استفاده می شوند.

وبلاگ ما

در این قسمت می توانید مقالات و مطالب مرتبط با بلبرینگ، رولبرینگ و یاتاقان را مطالعه کنید و اطلاعات خود را در مورد قطعات صنعتی بالا ببرید.

مقایسه یاتاقان لغزشی با غلتشی

اگر از یاتاقان های لغزشی به درستی استفاده شود و در زمان های مناسب روغن کاری شوند می توان از آنها برای حرکت بارهای بیشتری استفاده کرد. در این صورت این نوع از یاتاقان ها نسبت به یاتاقان های غلتشی می توانند بار بیشتری را تحمل کنند. ولیکن همانطور که کمی قبل اشاره شد این نوع یاتاقان ها طول مدت کمتری نسبت به نوع غلتشی دارند. یاتاقان های لغزشی ضریب اصطحکاکی معادل 10 تا 15 برابر یاتاقان های غلتشی دارند. این میزان ضریب اصطحکاک با توجه به این نکته که باعث اتلاف انرژی می شود می تواند ضرر های مالی بسیار زیادی را شامل شود.
هنگامی که در محور یاتاقان های لغزشی بار ثابت و مداومی را تحمیل کنیم، قسمت هایی که تحت فشار مورد نظر هستند تحت تنش ثابت قرار خواهند گرفت. به همین دلیل با توجه به خستگی که از تحمل بار ناشی می شود، یاتاقان هیچ مشکلی نخواهد داشت و می تواند به خوبی به کار خود ادامه دهد.

آشنایی با معایب و مزایای یاتاقان لغزشی

در این قسمت می خواهیم در مورد مزیت ها و معایب استفاده از یاتاقان های لغزشی صحبت کنیم. زمانی که بارهای ثابت و مداومی در محور قرار داده می شود، قسمت هایی که تحت بار یاتاقان هستند تنش ثابت داشته که همین باعث می شود بر اثر خستگی خطر معیوب شدن کاهش پیدا کند.
اگر برای ساخت یاتاقان های لغزشی از مواد مناسب و عالی استفاده کنند می توانند به راحتی در قسمت هایی که مایع پمپاژ قرار دارد به خوبی کار کنند و به نوعی به خنک کاری کمک کنند.
در صورتی که در سرعت های بالا این نوع یاتاقان به صورت مناسب روغنکاری شود یاتاقان های لغزشی نسبت به نوع غلتشی می توانند متحمل بار های بیشتری شوند.
در اینجا با مزایای استفاده از یاتاقان های لغزشی نسبت به غلتشی آشنا شدیم. اگر از این نوع یاتاقان استفاده شود می توان در بسیاری از مواقع شاهد کاربرد مناسب و ویژگی ها مطلوبی بود ولی در کنار این مزیت ها استفاده از یاتاقان های لغزشی معایبی هم دارد.
ضریب اصطحکاک یاتاقان های لغزشی نسبت به یاتاقان های غلتشی 10 تا 15 برابر است. این ضریب موجب اتلاف پرهزینه است. با توجه به ضریب اصطحکاک این نوع یاتاقان می توان گفت که دمای روانسازی تا حد بسیار زیادی افزایش پیدا می کند. با توجه به این نکته نصب سیستم های پرهزینه و دقیق خنک کاری غیر ممکن خواهد شد.

آشنایی با معایب و مزایای یاتاقان غلتشی

می توان به نوعی گفت تمام مشکلات و معایب یاتاقان های لغزشی جزء مزیت های یاتاقان غلتشی خواهد بود. ولی این گفته برای تمام قسمت ها ممکن نبوده و نمی توان گفت در مورد سایر موارد درست است. به همین دلیل به صورت جزء به جزء معایب و مزایای یاتاقان غلتشی را بازگو خواهیم کرد.
از مهمترین مزایای این نوع یاتاقان می توان به هزینه کم آنها اشاره کرد. مدت زمان کار آنها نسبتا زیاد است به صورتی که بدون هیچگونه مراقبت و رسیدگی می توانند در مدت زمان بالایی کار کنند. یاتاقان های غلتشی نسبت به یاتاقان های لغزشی که وظیفه های مشابهی دارند، نیاز به محفظه های کوچکتر با هزینه کمتری خواهند داشت.
برای تعویض سریع این نوع یاتاقان می توان از منابع مختلفی استفاده کرد. با توجه به نکته ها و مزیت هایی که تا به الان در مورد این هنوع یاتاقان نام بردیم می توان گفت که استفاده از آنها باعث صرفه جویی در انرژی می شود و به طور کلی گزینه مناسب تری هستند. ولیکن این نوع یاتاقان در کنار مزیت هایی که تا به الان نام بردیم معایبی هم دارند که باید از آنها اطلاع داشته باشید.
در هنگام استفاده از این نوع یاتاقان زمانی که کار منتاژ و دمونتاژ انجام می دهند، نیاز به مراقبت و احتیاط زیادی خواهد بود. حلقه های و سایر اجزایی که در داخل این نوع یاتاقان استفاده می شود در معرض تنش های متناوب و سریعی هستند که سبب می شود آنها در هنگام کار عیب پیدا کنند. در بیرینگ مارت می توانید انواع یاتاقان را با قیمت مناسب و کیفیت عالی تهیه کنید.

امتیاز خود را به این صفحه از 1 تا 5 ثبت کنید

میانگین امتیاز 5 / 5 – تعداد رای 2

پرسش و پاسخ متداول

یاتاقان چیست؟

یک قطعه صنعتی پر کاربرد است که اغلب به آن بلوک بالش گفته می شود، یک سیستم جامع برای حرکت و چرخش قطعات صنعتی محسوب می شود. از جمله این نوع قطعات صنعتی می توان یاتاقان، محفظه، مهر و موم، روغنکاری و مکانیزم قفل شافت را نام برد که در بین اینها یاتاقات محبوب ترین و رایج ترین است.

انواع یاتاقان های قابل ارائه در بیرینگ مارت کدام اند؟

یاتاقان ها در دو نوع چرخشی و غلتشی تولید می شوند. از یاتاقان های غلتشی برای تسهیل حرکت قطعات در حرکت چرخشی استفاده می شود. یاتاقان غلتشی بار را بدون اصطکاک زیاد حمل می کنند. یاتاقان های غلتشی همان بلبرینگ و یاتاقان های چرخشی همان رولبرینگ شناخته می شوند.

یاتاقان از چه قطعاتی ساخته می شود؟

یاتاقان ها به طور معمول از اجزای زیر تشکیل شده اند:

دو حلقه داخلی و خارجی، عناصر نورد – غلتک یا توپ. قفسی که عناصر نورد را به صورت فربه نگه داشته و به هدایت حرکت کمک می کند.

دسته بندی ها
دسته بندی ها
قطر داخلی
قطر داخلی - slider
قطر داخلی - inputs
mm
mm
قطر خارجی
قطر خارجی - slider
قطر خارجی - inputs
mm
mm
ارتفاع
ارتفاع - slider
ارتفاع - inputs
mm
mm
Basic dynamic load rating
Basic dynamic load rating - slider
Basic dynamic load rating - inputs
KN
KN
Basic static load rating
Basic static load rating - slider
Basic static load rating - inputs
kN
kN
Limiting speed
Limiting speed - slider
Limiting speed - inputs
r/min
r/min
قیمت محصولات
قیمت محصولات - slider
0تومان0تومان