بلبرینگ خود تنظیم

بلبرینگ های خود تنظیم نوعی از بلبرینگ هایی هستند که دو ردیف ساچمه دارند. شیار ساچمه های بلبرینگ های خود تنظیم به شکل منحنی بوده و همین موضوع باعث شده است تا این نوع از بلبرینگ ها را بلبرینگ های خود تنظیم بنامند؛ چرا که شکل منحنی شیار ساچمه های آن ها، باعث می شوند تا در زمان انحراف و به وجود آمدن مشکل، بلبرینگ قادر به تنظیم دوباره خودش باشد. به جهت این ساختار جالبی که دارند، بلبرینگ های خود تنظیم همراه با بلبرینگ های تماس زاویه ای به عنوان یکی از پیچیده ترین نوع بلبرینگ ها به حساب می آیند.

بلبرینگ
بلبرینگ
قطر داخلی
قطر داخلی - slider
قطر داخلی - inputs
mm
mm
قطر خارجی
قطر خارجی - slider
قطر خارجی - inputs
mm
mm
ارتفاع
ارتفاع - slider
ارتفاع - inputs
mm
mm
Basic dynamic load rating
Basic dynamic load rating - slider
Basic dynamic load rating - inputs
KN
KN
Basic static load rating
Basic static load rating - slider
Basic static load rating - inputs
kN
kN
Limiting speed
Limiting speed - slider
Limiting speed - inputs
r/min
r/min
قیمت محصولات
قیمت محصولات - slider
0تومان0تومان
شناسه: 1200tn9
قطر داخلی: 10 میلیمتر
قطر خارجی: 30 میلیمتر
ارتفاع: 9 میلیمتر
شناسه: 126tn9
قطر داخلی: 6 میلیمتر
قطر خارجی: 19 میلیمتر
ارتفاع: 6 میلیمتر
شناسه: 135TN9
قطر داخلی: 5 میلیمتر
قطر خارجی: 16 میلیمتر
ارتفاع: 6 میلیمتر

شناخت کامل اجزای رولبرینگ

به صورت کلی می توان گفت رولبرینگ ها از 4 عدد قطعه داخلی تشکیل شده‌اند:

• حلقه داخلی (Inner Race) که به آن کُنس داخلی هم گفته می شود.
• حلقه خارجی (outer Race) که به آن کُنس خارجی هم گفته می شود.
• قطعات غلتان (Rolling Element)
• نگهدارنده یا قفس (Cage)

با ترکیب این قطعات رولبرینگ ساخته شده و در کاربرد های مورد نظر استفاده می شود. وجود تمام اجزا در ساخت و ترکیب رولبرینگ ضروری است. اگرچه شیوه ساخت و کاربرد رولبرینگ تقریبا شبیه به بلبرینگ خواهد بود ولی می توان تفاوت هایی را در کاربرد و موقعیت هایی که از آن استفاده می شود مشاهده کرد.

قفس در ساخت رولبرینگ به نوعی تمام قطعات را کنار یکدیگر نگه می دارد و مانع از بهم ریختن یا خارج شدن قطعات می شود. قفس را معمولا میان کنس های داخلی و خارجی قرار می دهند به این صورت باعث می شود که اجزای غلتان توسط کنس ها نگه داشته شوند. در بسیاری از کاربرد ها و شیوه های ساخت کُنس داخلی به اجزای متحرک که منظور همان محور دوار است پربس می شود و همراه با آن چرخ می زند. ولیکن کنس خارجی به قسمت بیرونی دستگاه چسبیده و ثابت می ماند.

زمانی که محور می چرخد کنس داخلی حرکت می کند اجزای غلتان تحت تاثیر این حرکت می چرخند. بار اصلی درنتیجه این حرکت ها از اجزای داخلی به اجزای غلتان منتقل می شود و در نهایت به قسمت خارجی که همان کنس خارجی است انتقال می یابد. بیرینگ ها به همین صورت می توانند باری که به آنها وارد می شود را تحمل کنند و به مقدار مناسبی آنها را کاهش دهند. از دلایل استفاده از رول برینگ ها می توان به کاهش بار شعاعی اشاره کرد. در نتیجه این حرکت باعث می شود که بار شعاعی کاهش پیدا کرده و در نهایت حرکت هایی که انجام می شود نرم تر و یکنواخت تر انجام می شود.

در نظر بگیرید که سطح تماس المان های غلتان و کنس های داخلی و خارجی به صورت خطی خواهد بود. به همین دلیل گفته می شود که تنها تحمل بارهای شعاعی را دارند.

معرفی انواع رولبرینگ و کاربرد آن ها

تا این لحظه اطلاعاتی در مورد رولبرینگ و کاربرد آن به شما دادیم از این لحظه به بعد می خواهیم در مورد انواع رولبرینگ و موارد استفاده از آنها صحبت کنیم. در نظر داشته باشید که هر کدام از انواع رولبرینگ را می توان برای کاربرد های مختلفی استفاده کرد. به طور کلی رولبرینگ ها به انواع زیر دسته بندی می شوند:
• رولبرینگ استوانه‌ای
• رولبرینگ بشکه‌ای
• رولبرینگ سوزنی
• رولبرینگ مخروطی
بعلاوه هر کدام از این رولبرینگ ها به صورت کف گرد هم ساخته می شوند. در ادامه به صورت جزء به جزء انواع رولبرینگ را معرفی خواهیم کرد.

اجزا و ساختار بلبرینگ خود تنظیم

یکی از آلیاژهای بسیار پر استفاده در ساخت و تولید انواع مختلف بلبرینگ ها، فولادهای کرم دار هستند؛ دلیل این کاربرد بالا و استفاده های زیادی که از این آلیاژ می شود، خاصیت ضد زنگ بودن آن است؛ به همین دلیل هر چقدر هم که آن ها در شرایط مرطوب قرار بگیرند، امکان ندارد که اکسیده شوند. فولادهای کرم دار این قابلیت را دارند تا وزن های زیادی را تحمل کنند و برای همین، بیشتر تولید کنندگان بلبرینگ سعی می کنند تا اکثر قطعات بلبرینگ ها، به خصوص اجزایی که گردش دارند و همین طور حلقه های درونی و خارجی آن ها را با این فولادها بسازند. معمولا اجزایی از بلبرینگ ها که از جنس فولادهای کرم دار هستند، در برابر مواد اسیدی و قلیایی هیچ گونه واکنشی نشان نداده و تغییر شکل نمی دهند.
یکی از المان هایی که عمده ویژگی ها و کاربردهای بلبرینگ ها را تعیین می کند، ساچمه های آن ها هستند. ساچمه های بلبرینگ ها در صورتی که با کیفیت و به درستی ساخته شوند می توانند تحرکات قطعات مکانیکی بلبرینگ را بسیار راحت تر و روان تر کنند. می توان گفت که تعداد خصوصیات و کاربردهای ساچمه ها تقریبا به اندازه تعداد ساختار و شکل هایشان می باشد. ساچمه ها قطعات بسیار ریزی هستند که در داخل بلبرینگ ها جا گرفته و وظیفه دارند تا بارهای شعاعی و محوری وارد شده بر بلبرینگ ها را کنترل کنند.

همان طور که گفته شد تنوع شکل و ساختار بلبرینگ ها بسیار بالا است و هر بلبرینگی با توجه به استفاده ای که قرار است از آن بشود، با ساچمه های مناسب با خود ساخته می شوند.
ساچمه های بلبرینگ ها معمولا به حالت های گرد، سوزنی، مخروطی، استوانه ای و … تولید و عرضه می شوند. یکی از محبوب ترین و پر استفاده ترین شکل ساچمه ها در ساخت و تولید بلبرینگ ها، ساچمه های گرد و کروی شکل هستند. ساچمه های گرد به دلیل استحکام زیاد و شکل فیزیکی مناسبی که دارند می توانند از بلبرینگ ها در زمان وارد شدن فشارهای زیاد محافظت کرده و مانع از خم شدن و یا شکستن آن ها شوند. برای پیشگیری از شکسته شدن و آسیب دیدن ساچمه ها، بهتر است که از وارد شدن فشارهای بیش از حد به بلبرینگ ها جلوگیری کرد.
ساچمه های سوزنی کاربردهای کم تر و محدودتری نسبت به ساچمه های کروی دارند اما با این حال باز هم مورد استفاده قرار می گیرند. ابعاد این ساچمه ها کوچک تر از ساچمه های گرد بوده و بیشتر در ماشین آلات صنعتی بزرگ و سنگین قرار می گیرند.
ساچمه های مخروطی شکل، نسبت به سایر ساچمه های بلبرینگ مقاومت بالایی دارند و به دلیل شکل و ساختاری که دارند، به سادگی خم نشده و آسیب نمی بینند.

مستحکم ترین و مقاوم ترین نوع ساچمه ها، ساچمه های بشکه ای هستند. ساچمه های بشکه ای ضخامتشان از ساچمه های سوزنی و مخروطی بیشتر هستند و می توانند بارها و فشارهای سنگین را به راحتی و بدون هیچ مشکلی تحمل کنند. نحوه قرارگیری ساچمه های بشکه ای برخلاف ساچمه های استوانه ای با فاصله بوده و فرسایش یافتن آن ها مدت زمان طولانی تری می طلبد.
برای درست قرار گرفتن اجزای مختلف بلبرینگ، به یک وسیله نیاز است که بتوان آن ها را در مسیر درست قرار بدهد؛ نام این وسیله قفسه است. قفسه های بلبرینگ می توانند به اندازه کافی فاصله میان ساچمه ها را کنترل کنند تا با هم برخورد نکرده و مشکلی به وجود نیاورند؛ در صورتی که فاصله ساچمه ها از هم کم تر و یا بیش تر شود، تنظیم بارهای محوری و شعاعی به خوبی صورت نمی گیرد و در کوتاه مدت باعث تغییر شکل و خراب شدن بلبرینگ می شود. قفسه ها همچنین می توانند دمای داخل اجزای بلبرینگ را کنترل کرده و از کم یا زیاد شدن بیش از حد دمای آن ها جلوگیری کنند.

وبلاگ ما

در این قسمت می توانید مقالات و مطالب مرتبط با بلبرینگ، رولبرینگ و یاتاقان را مطالعه کنید و اطلاعات خود را در مورد قطعات صنعتی بالا ببرید.

انواع بلبرینگ خود تنظیم

به طور کلی بلبرینگ های خود تنظیم بر اساس ساخت و مشخصات فنی شان، به سه دسته بلبرینگ خود تنظیم ساده که بدون کاسه نمد است، بلبرینگ های خود تنظیم با کاسه نمد (در هر دو طرف بلبرینگ) و بلبرینگ های خود تنظیم با بوش بلند تقسیم می شوند.

بلبرینگ خود تنظیم ساده

این نوع از بلبرینگ های خود تنظیم به این دلیل ساده نامیده شده اند که هیچ کاسه نمدی در ساختار خود ندارند. ساچمه هایی که در ساخت این بلبرینگ ها استفاده می شوند معمولا ساچمه های مخروطی و در برخی موارد استوانه ای هستند. رینگ های داخلی بلبرینگ های ساده به شکل استوانه ای ساخته می شوند؛ سوراخ های مخروطی بلبرینگ ها که کونیک نامیده می شود با کمک آداپتورهای مخصوص خودشان به بلبرینگ ها کمک می کنند تا بر روی هر نوع شفتی به آسانی و سریعا قرار بگیرند. آداپتورها همان مهره های چاکنت و واشرهای قفلی هستند که برای نصب بلبرینگ ها بر روی شفت ها از آن ها استفاده می شود.

بلبرینگ خود تنظیم با کاسه نمد

این بلبرینگ ها در جلوگیری از خروج روانکارها و ورود مواد خارجی به داخل خودشان، فوق العاده عمل می کنند و نسبت به آب و روغن مقاومت بالایی دارند. کاسه نمدهای این بلبرینگ ها در هر دو سمت بلبرینگ قرار می گیرند. جنس کاسه نمدهای به کار رفته در این بلبرینگ ها از جنس لاستیک هستند و تمام لایه ها و بخش های آن ها به بهترین شکل تقویت شده است.
این بلبرینگ ها در میان دماهای -40 تا 120 درجه به خوبی و بدون هیچ مشکلی کار می کنند. محل قرارگیری کاسه نمدها در شیارهای داخلی خود بلبرینگ است و آن را به خوبی پوشش داده و آب بندی می کند.
یکی از مزایایی که باعث می شود تا بسیاری از افراد مایل به استفاده از بلبرینگ های خود تنظیم کاسه نمد دار باشند، نیاز کم آن ها به روان کاری است. بلبرینگ های خود تنظیم کاسه نمد دار با استفاده از گریس های پایه لیتیم که دارای محدوده دمایی -30 تا 110 هستند روان کاری می شوند.

یک شباهت بزرگی که بلبرینگ های کاسه نمد دار و بلبرینگ های بدون کاسه نمد با یکدیگر دارند، ساخته شدن هر دو آن ها با سوراخ های استوانه ای و کونیک ها است؛ درست مانند بلبرینگ های ساده، بلبرینگ هایی که دارای کاسه نمد هستند هم با کمک واشرهای قفلی، بوش و مهره های چاکنت جای گذاری می شوند.
به طور معمول بسیاری از افراد بلبرینگ های خود تنظیم را یکی از به صرفه ترین بلبرینگ های موجود در بازار می دانند؛ چرا که این بلبرینگ ها نسبت به خاصیت خود تنظیمی، ماندگاری بالا و نیاز کمی که به تعمیر دارند، قیمت بسیار پایین و به صرفه ای دارند.

امتیاز خود را به این صفحه از 1 تا 5 ثبت کنید

میانگین امتیاز 5 / 5 – تعداد رای 1

پرسش و پاسخ متداول

بلبرینگ خود تنظیم چیست؟

طراحی یک نوع بلبرینگ که خودش را تنظیم می کند طراحی خاص و متفاوتی است که یک مسیر بیرونی دارد. این امکان را برای عدم انطباق، انحراف شافت و تغییر شکل آن فراهم می کند، به همین صورت این امکان را ایجاد می کند که در شرایط و موقعیت های سخت کار کند.

چه موقع از بلبرینگ های خود تنظیم استفاده می شود؟

در صورت دشوار بودن تنظیم و تراز شفت با محفظه یا در هنگام خم شدن شفت در حین کار، بلبرینگ های خود تنظیم توصیه می شود. این نوع بلبرینگ ها مشابه بلبرینگ های شیار عمیق، با توجه به قابلیت خود تنظیمی که دارند برای استفاده های عمومی هستند.

معایب بلبرینگ خود تنظیم چیست؟

از آن جایی که بلبرینگ خود تنظیم یکی از پیشرفته ترین مدل های بلبرینگ در جهان می باشد مزایای بیشتری در مقایسه با معایب اش دارد اما یکی از اصلی ترین معایب بلبرینگ خود تنظیم می توان به حجم بالا و ارتفاع بالای آن نسبت به بلبرینگ های تک ردیف اشاره کرد که در پی آن اپراتور باید از دو ردیف ساچمه استفاده کند که وزن آن را بالا می برد.

دسته بندی ها
دسته بندی ها
قطر داخلی
قطر داخلی - slider
قطر داخلی - inputs
mm
mm
قطر خارجی
قطر خارجی - slider
قطر خارجی - inputs
mm
mm
ارتفاع
ارتفاع - slider
ارتفاع - inputs
mm
mm
Basic dynamic load rating
Basic dynamic load rating - slider
Basic dynamic load rating - inputs
KN
KN
Basic static load rating
Basic static load rating - slider
Basic static load rating - inputs
kN
kN
Limiting speed
Limiting speed - slider
Limiting speed - inputs
r/min
r/min
قیمت محصولات
قیمت محصولات - slider
0تومان0تومان