تسمه

برای این که بتوان بین چند شفت انرژی مورد نظر را انتقال داد از تسمه ها استفاده می کنند. جنس تسمه از ماده انعطاف پذیری است که در صنعت کاربرد بسیار دارد. عملکرد تسمه به این صورت است که به دور قرقره می پیچید و نیروی قرقره ها را بهم متصل می کند. طول ابعاد تسمه ها در حدود شش تا دوازده میلی متر است و عرض آن بین بیست تا شصت میلی متر می باشد.

تسمه های صنعتی در ماشین سازی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. تسمه ها می توانند به صورت باز یا گرد تولید گردند. در صنعت از تسمه ها در جاهای مختلفی استفاده می شود بنابرین با توجه به کاربرد آن ها تسمه ها در شکل های مختلف و با جنس های متفاوت تولید می شوند. از تسمه های صنعتی به طول کلی در سه حالت استفاده میشود.

حالت اول که به آن هم تسمه تایمینگ گویند برای منتقل کردن قدرت استفاده می شود.

حالت دوم که از آن به تسمه تایمینگ یاد می کنند جهت تنظیم زمان حرکت قطعات موتور استفاده می گردد.

حالت آخر تسمه نقاله است که برای انتقال دادن اشیاء از یک سمت به سمت دیگر استفاده می کنند.

همان طور که قبلا هم ذکر کردیم جنس تسمه ها با یکدیگر متفاوت است. برای مثال اگر نیازمند این هستیم که تسمه مورد نظر دربرابر عوامل سایشی مقاومت داشته باشد باید از ماده ای استفاده کنیم که مقاومت سایشی را داشته باشد. انواعی دیگر از تسمه ها باید در برابر روغن، حرارت زیاد و کشش مقاومت داشته باشند.

انواع تسمه

ما در این بخش قصد داریم شما را با انواع تسمه ها آشنا کنیم تا بتوانید انتخاب بهتری در بین گزینه های موجود داشته باشید.

تسمه تخت : در جاهایی که فاصله قطعات از یکدیگر زیاد است از این تسمه استفاده می کنند.

تسمه وی شکل (ذوزنقه ای): از این تسمه برخلاف تسمه گرد در مواردی که نیازی به نیروی زیادی است استفاده می شود.

تسمه چندشیار: اگر چند تسمه ذوزنقه ای را در کنار هم قرار دهیم می توان یک تسمه چند شیار درست کرد. از این تسمه برای انتقال نیروهای بالا استفاده می شود.

تسمه گرد: اگر نیازی به نیروی بالا نباشد می توان از این تسمه استفاده کرد.

تسمه آجدار: این نوع تسمه ها از تسمه های تخت و ذوزنقه ای شکل برای استفاده در دستگاه های کوچک مثل ماشین لباس شویی استفاده می شوند.

تسمه تایمینگ: در دستگاه های صنعتی برای زمان بندی کردن حرکت قسمت های مختلف دستگاه و همچنین برای انتقال نیرو باید از این نوع تسمه استفاده کرد.

جنس انواع تسمه

به طور کلی تسمه ها در دو نوع فلزی و غیرفلزی تولید می شوند. تسمه های فلزی و غیر فلزی در میزان استحکام کششی با یکدیگر متفاوت هستند. تسمه های غیر فلزی در بسته بندی وسایلی همچون مصالح ساختمانی، کاغذ و … کاربرد دارند. ولی از انواع فلزی در بسته بندی لوله، مس، آلومینیوم و صفحات فلزی استفاده می کنند.

از تسمه در ساختمان سازی و صنعت نیز استفاده می کنند که از جمله آن می توان به استفاده ازآن در بسته بندی بارهایی که سنگین هستند نام برد. هنگامی که در حین کار نیازمند مقاومت بالا هستیم مثل بلند کردن یک وسیله سنگین می توان از این تسمه ها بهره برد. بیش ترین استفاده ای که از این قطعه می توان کرد استفاده از آن در کابل تلفن و برق است.

وبلاگ ما

در این قسمت می توانید مقالات و مطالب مرتبط با بلبرینگ، رولبرینگ و یاتاقان را مطالعه کنید و اطلاعات خود را در مورد قطعات صنعتی بالا ببرید.

انواع تسمه ذوزنقه

 

حال به بررسی انواع مختلف تسمه های ذوزنقه ای می پردازیم.

تسمه های ذوزنقه ای روکش دار: از این تسمه ها برای غلتک های معمولی استفاده می کنند. تسمه های روکش دار دارای چندین قابلیت هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

این تسمه ها به خوبی قادرند تا نیروی مورد نیاز را منتقل کنند

مقاومت نسبت به گرما و روغن

ضد الکتریسیته ساکن

تسمه ذوزنقه ای مخصوص

این تسمه ها دارای سه جز اصلی هستند.

  1. قسمت لاستیک فشرده
  2. نخ های تسمه
  3. پارچه روکش

قسمت اول یعنی لاستیک فشرده قادر است به خوبی در برابر گرما و فشار مقاومت کند. حالت دوم یعنی نخ های تسمه برای انتقال نیرو بین تسمه ها استفاده می شود و حالت آخر یعنی پارچه روکش دار باعث می شود تا تسمه دربرابر عوامل محیطی ایمن گردد.

تسمه برزنتی

تسمه های برزنتی در صنعت کاربردهای فراوانی دارند. جنس این تسمه ها از نوع لاستیک یا برزنت است. عرض و ضخامت  تسمه های برزنتی مشخص می کند که این تسمه ها چه تعداد لایه ای داشته باشند. از تسمه های برزنتی برای نقل و انتقال موارد غذایی و صنعتی استفاد می شود. این تسمه ها می توانند به رنگ های متنوع و متفاوتی تولید گردند.

مشخصات تخصصی تسمه برزنتی

این تسمه ها در ابعاد مختلفی تولید می شوند. تسمه های برزنتی دارای سه لایه درونی میانی و بیرونی هستند که جنس لایه های میانی از نوع لاستیک می باشد. وجود این مواد لاستیکی باعث افزایش مقاومت این تسمه ها دربرابر حرارت می گردد.

انواع مختلف تسمه شیاردار

تسمه چند خطی ساده

با کنار هم قرار گرفتن چند تسمه تک در کنار یکدیگر تسمه چند خطی حاصل می شود. این تسمه ها به وسیله ای نواری در قسمت بالایی به یکدیگر متصل شده و ایجاد یک تسمه تک می کنند. این تسمه ها دارای ویژگی هایی هستند که از جمله آن ها می توان به قابلیت آن ها دربرابر گرما و روغن، ضد الکتریسته ساکن، توانایی جذب شوک های ضربه ای و قدرت بالای آن ها اشاره کرد. از موارد کاربرد این تسمه ها می توان به استفاده از آن ها در ماشین آلات کشاورزی و دستگاه هایی که حالت شوک دارند اشاره کرد زیرا لرزش های تسمه می تواند باعث کاهش عملکرد دستگاه بگردند.

از مواردی که باعث میشود یک موتور از تایم خود خارج شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پاره شدن تسمه تایمینگ بر اثر فرسایش در گذر زمان
  • فاصله گرفتن دندانه های تسمه
  • شل شدن تسمه تایمینگ

عوامل که سبب پاره شدن تسمه و جدا شدن دندانه های آن می گردد:

  • در حین عبور از سربالائی ها و یا سرعت گیرها اگر از دنده مناسب استفاده نشود فشار بالایی روی موتور و تسمه ایجاد می گردد.
  • خراب بودن تسمه سفت کن که در انتها سبب پاره شدن تسمه تایمینگ خواهد شد.
  • اگر تسمه را خیلی محکم کنید در ابتدا تسمه سفت کن و سپس خود تسمه خراب خواهد شد.
  • برای خرید مطمئن تسمه باید با یک کارشناس با اطلاع مشورت کنید زیرا تسمه هایی که از کیفیت خوبی برخوردار نیستند قادر نیستند بارهای زیاد را تحمل کنند و به مرور زمان فرسوده می گردند.
  • در هنگام خرید تسمه تایمینگ مطمئن شوید که هیچ گونه شکستگی در سطح آن وجود ندارد.

یاتاقان یا تسمه تایم

این تسمه قابلیت کنترل سوپ های موتور را دارا می باشد. تسمه تایمینگ میل لنگ را در موتور احتراق به میل بادامک متصل می کند تا بتواند باز و بسته شدن دریچه سوپاپ را کنترل کند. در موتورهای 4 زمانه سوپاپ ها باید در هر دو دور میل لنگ باز و بسته گردند که این کار بر عهده تسمه تایمینگ می باشد. تسمه تایمینگ با دندانه های خود میل بادامک را همراه با میل لنگ به چرخش در می آورد.

تسمه نقاله

 از تسمه نقاله برای جابه جایی اشیاء استفاده می کنند. تسمه نقاله از سه قسمت مختلف ساخته شده است که در ادامه به توضیح بیش ترآن خواهیم پرداخت.

لاستیک روکشی که در بالای تسمه قرار می گیرد:

بار بر روی این تکه قرار می گیرد در نتیجه لاستیک روکش باید از تسمه در برابر عوامل آسیب زای محیطی و سایش محافظت کند. لاستیک روکش می تواند از جنس طبیعی یا مصنوعی باشد.

لاستیک روکشی که در پایین تسمه قرار می گیرد:

از این قسمت برای محافظت قسمت های مختلف دستگاه دربرابر سایش استفاده می کنند. پوشش بیرونی این تسمه باید با توجه به مسائل شیمیایی، اسیدی، دما و عوامل خوردگی و فیزیکی انتخاب گردد.

پارچه تسمه نقاله

پارچه تسمه دوام لازم را برای حمل کردن بارها فراهم می کند. برای تقویت کردن تسمه می توان از کتان، نایلون، فولاد و … استفاده کرد.

امتیاز خود را به این صفحه از 1 تا 5 ثبت کنید

میانگین امتیاز 3.2 / 5 – تعداد رای 5